Egy approbáció története ap(p)ró dalokban
(a Pi-vokál előadásában)

 

A történelmi hitelesség, és a teljesség kedvéért, itt írja meg valaki, mi is volt az az "APPROBÁCIÓ", mi az ESZR, MSZR ...stb. Pl. Apó!

Addig is csak annyit, hogy ez egy nagy nemzetközi összeröffenés volt, a KGST tagországok számítástechnikai termékeinek nagy seregszemléje, műszaki megbízhatóságának,  életképességének és egységes bevezetésének, gyárthatóságának, eladhatőságának vizsgálata, ellenőrzése, bizonyítása illetve elfogadtatása.

Ekkor, vagyis 1978-ban (kérek dátum pontosítást - Rezső!) majd egy hónapot töltöttünk kint Szeverodonyeckben. Az indulástól kezdve a hazaérkezésig számos kalandban és felejthettlen élményben volt részünk, mint pl.a busz orosz sofőrje menet közben cserélt gyertyát az egyik hengerben (derékig eltünt a sofőrülés melletti motorházban), miközben a busz kezdett sodródni az árok fele... Megállni nem volt idő, mert a repülőt (hazafele) el kellett érni. Mi ugyan Szeverodonyeckben voltnk approbálni, de a  repülőjegyünket meg Donyeck-be vették - a neve hasonló - csak hát az több mint 100 km-rel odébb van (valaki ellenőrizze a távolságot!) - igaz, orosz léptékben ez nyedalikó.

A tarrtalmas, fárasztó, de élményekben és tapasztalatokban gazdag kintlét viszontagságait apró kis versikékben,  az idő múlásával egyre szaporodó csasztuskákban örökítettem meg, melyeket rendszeresen felénekeltünk az esti poharazások idején. Hozzánk hasonló vidám társaság csak a kubai delegáció volt, akiket magunk között csak "szigetlakóknak" neveztünk, hogy ne legyen nyilvánvaló számukra, ha róluk beszéltünk.

A dalocskákat nosztalgiából néhányszor itthon is elénekeltük. Az approbáción részt vett társaság, amit "PI-vokál"-nak kereszteltünk el (gyanús, hogy én voltam a keresztapa?? - ki emlékszik már arra, de ahhoz túl jól hangzik, hogy más ötle lenne:-), egyik dokumentált ülése (1982. május 6. Hági) a briádnaplóban is megtalálható.

 

A katalógust ki kéne bogozni a fenti kép alapján. Nem vagyok teljesen biztos, hogy jól azonosítom, segítsetek:

Bornemissza János?
Nowakowszki?
Nyilas Lajos??
Hudoba György
Haragovics József
Fellegi Tibor
Fellegi József
Bujdos Gábor
Becker Tibor
Nagy Rezső

(Ahogy most nézem a listát, nem illeszkedik pontosan az eklképzeléseimhez. De a hazatérés után mintha sokan lettünk volna és az is Hágiban volt? Ez az ülés 4 évvel későbbi, tehát nem "az".)

Lehet, hogy ez a buli folytatódott a Haragovics lakásán, ahol emlékezetes dolgok történtek. Emlékezzen valaki!

Minden esetre a Haragovicséknál volt bicikli affér (jól emlékszem? Rezső), liftajtón? kopogás (Monok), a Haragovics és a Bornemissza közelharcot vívtak, mígnem beleestek egy nagy - talán TV-s dobozba. Az egyik le akarta ültetni a másikat, miközben az csak (orális) megkönnyebbülés miatt kívánt kimenni a szobából. Minden esetre a Bornemissza szemüvege húzta a rövidebbet.

A Monok lakásával kapcsolatos Fenyvesi Miklós esetet is írja meg valaki.

 

Az elő és utóéletről ennyit, várom a másokban feltoluló emlékeket és írni akarást. Akkor most következzenek az appró dalok.

Appropo '78.
(egy approbáció története ap(p)ró dalokban)

   
1, Approbánsok indulója  - (a "Vénleányok indulója" nótájára)
2, A gépteremben nagy a zsivaj lárma (péntek, 13.)  - (A "falu végén nagy a zsivaj, lárma" nótájára)
3, Földre van a, földre van a ... - (A "Zöldre van a, zöldre van a rácsos kapu festve" nótájára)
4, Approbálni összegyűltünk ... - (A "Sirályok .../tengerészinduló" nótájára)
5, Repülőgép fönn az égen ... - (A "Daru madár fönn az égen" nótájára)
6, Modemem, modemem, vonalra!  - (A "Kalapom, kalapom csurgóra " nótájára)
7, Pereg a jel csendesen - (Az "Esik eső csendesen, ..." nótájára)
8, Elindultak a fejlesztők (Az "Elindultak a cigányok, ..." nótájára)